Že nastalo jaro, o tom dnes není žádných pochyb. Všude se na povrch derou zelené lístky a květy, čmeláci nad nimi krouží, ptáci zpívají. Čínská medicína ale vnímá jaro už chvíli před těmito jeho viditelnými projevy. Už když míza začíná proudit v kořenech rostlin, vzduch začne vonět svěže a čerstvě, když jsme najednou plní energie a popadne nás třeba touha umýt okna, nebo začít něco nového. Když se jaro chystá propuknout a samozřejmě i když už je v plném proudu. Je to doba, kdy je dobré chodit na procházky ve volném oděvu s rozpuštěnými vlasy, protože jaro je o svobodě, volnosti, ale i o růstu, pohybu, o vymetení starého a nepotřebného. Je to nový začátek. Když správně ošetřujeme jarní Qi (energii), chystáme se vlastně už na léto. Pokud máme jarní únavu, dnes docela běžnou, může to znamenat, že jsme naopak už v zimě dost neodpočívali, protože v každém období se vlastně chystáme na to další, a to, co jsme zanedbali se projeví až v něm. Péče o zdraví v souladu s ročními obdobími, patří ke starobylému umění pěstování života a dlouhověkosti, Yang Sheng.
Jedině mudrc dokáže žít v souladu s přírodními proměnami a neztratit v sobě přirozený pořádek věcí. Jeho tělo není sužováno chorobami a životní energie se nevyčerpává. Tak se podíváme, jak na to.

Na jaře je dobré pečovat o játra a žlučník, ke kterým patří zelená barva. Proto je dobré se jí obklopovat. Ať už v oblékání, nebo jedení zelených potravin, nebo si zeleně ozdobit své místo k bydlení. Základní emocí jater je laskavost, ale pokud naše játra stagnují, nebo mají jakékoli jiné potíže, přichází zlost, vznětlivost, vztek. Je dobré se naučit vnímat, co nám naše emoce říkají, u jater jde obvykle o to, že je potřeba nějaká akce, nemá smysl se rozčilovat, ale jít a vyřešit problém, nebo naštípat dříví, uklidit byt, a podobně. Žlučník je o rozhodnosti, a tou podporujeme také játra. Takže nic příliš dlouho nevymýšlet, ale rozhodnout se a konat, nám pomůže pečovat o oba tyto orgány. Pokud je žlučník v nerovnováze, lidé jsou nerozhodní a plaší, bojí se ozvat, a rozhodovat. To má zpětně opět vliv i na játra, kde zároveň s tím narůstá vztek. Laskavé a včasné nastavení si hranic, a rozhodování, přispívá k celkovému zdraví.

V jídle je dobré zaměřit se na zelené saláty, listy jarních rostlin, jako je pampeliška, sedmikráska, medvědí česnek, kopřivy a podobně, také třeba klíčky. Stravu je dobré po zimě trochu odlehčit. Jinak stále platí zlaté pravidlo péče o zažívání pomocí alespoň dvou teplých jídel denně, hlavně teplé snídaně a oběda, aby tělo zbytečně neztrácelo energii ohříváním snědeného jídla na 37 stupňů. Chuť je ideální kyselá, sladká (mrkev, obiloviny, ale nemyslí se tím cukr) a ostrá, trocha koření, pokud nemáte problémy s pálením žáhy, může udělat moc dobře. Kyselá ochraňuje a vyživuje játra, sladká posiluje slezinu a trávení. Ostrá chuť rozhýbe a pročistí organismus. Vhodné potraviny jsou obiloviny, cibule, kořenová zelenina, jarní zelenina a podobně. Jako nápoj se hodí čaj z Chryzantémy, o kterém jsem psala minule.
Mějte krásné jarní dny a těším se na příště.